divendres, 27 d’abril del 2018

El parenostre (Intel.ligència Naturalista)


                            EL PARENOSTRE
Aquesta proposta didàctica va dirigida als alumnes de 4t de l’escola CEIP Quarterades de Calvià. És un grup reduït format per 6 nins i 4 nines. L’activitat me va durar una sessió de 1 hora.

* ACTIVITAT: EL PARENOSTRE (INTELIGENCIA NATURALISTA)
Primerament na Paula, va dir el parenostre i els altres varen escoltar atentament.
Després a la pissarra digital els hi vaig posar una foto de terra del camp amb i els hi vaig dir un fragment de frase del parenostre, relacionat amb la terra (Intel.ligència naturalista) “en la Terra com es fa en el Cel”
Seguidament els alumnes varen obvervar la imatge i després els vaig entregar la fulla de rutina del pensament (Veo, Pienso y Me pregunto). I cada un individualment i en silenci varen contestar: El què veig quan veig aquesta fotografía. Què Pens?. Què me demano quan le veig?
Una vegada que cada un havia contestat les tres preguntes. Es varen posar per parelles, per a xerrar entre ells de les seves respostes i fer una posada en comú.
I aquest és el resultat que ara detallaré, sempre la respostes començen per Veo, Pienso y Me pregunto. Hi ha algunes respostes que estan en castellà i altres en català
* Paula: Una sequia -  Que el paisaje está seco y es un pantano  -  Por qué está seco. Por qué parecen los árboles de un pantano?
* Rio: Plantes  -  És molt gran i preciós. Segurament hi ha animals i plantes precioses.  -  A on està?
* Jordi: Roques separades amb arbres al fons però estan secs.  -  Crec que és terra volcània. Què és Àfrica?  -  Si davall està l’infern i els dimonis.
* Joan Tous: Hi ha moltes roques, plantes i muntanyes.  -  És un lloc sec. Pens que és el desert i que les roques estan col.locades així perque filtri l’aigua i no se enfonsi la neu.  -  Me demano si les roques són les grans o petites.
* Marina: Veig com un desert, està  romput hi ha arbres.  -  El paisatge està sec. Me demano si haurà aigua i èssers humans.
* Laia: Un desierto muy caluroso.  – Pienso que allí han ido a explorarlo para investigar sobre nuestros antepasados.  – Me pregunto si allí pisó la especie de los dinosaurios. 
* Joan Pérez: Veig un desert amb arena i terra. Veig pocs arbres i muntanyes petites. I al fons dos cotxes.  -  Que hi ha poca aigua, no viuen persones i la majoria dels animals són rèptils.  - Ha veure s,hi ha gent morta per allà.
* Pau: Veig montanyes petites, plantes i dos cotxes: un blanc i un blau.  – Que és un lloc tranquil on ve molta gent.  – Que hi ha molta arena i quan plou es banya tot i queda una pasta.
* Marta: Veig la imatge d’un paisatge de plantes amb terra seca. – Pens que ha de ploure molt perque la terra es desfasi. – Me demano com les plantes poden viure en aquella terra.
* Joan Pujadas: Un camp – Que no hi ha aigua – I me demano ho va deixar en blanc no sabia que posar.
. Posades en comú per parelles del Veo, Pienso y Me pregunto:
* Grup format per en Joan Pérez i en Joan Pujadas: Veim un desert amb arena i terrra, veig arbres, muntanyes petites i dos cotxes. -  Pensam que no i ha aigua, vo viuen persones i la majoria d’animals són rèptils.  – Ens demanan s,hi ha qualqua persona morta per allà.
* Grup format per en Pau i en Rio: Veim muntanyes petites, plantes, sobretot al fons hi ha moltes plantes i dos cotxes: un blanc i un blau. – És molt gran i sobretot preciós, amb animals i plantes precioses.  – Que hi ha molta arena i quan es banya és queda tota una pasta.
* Grup format per na Marina i na Laia: Un desert molt calurós amb arbres.  – Pensam que han anat a explorar hi ha senyes dels nostres avantpassats.  – Ens demanan si haurà aigua i èssers humans.
* Grup format per en Joan Tous i en Jordi: Veim roques separades, muntanyes amb arbres secs.  – Pensam que les roques serveixen perque la neu se filtri i no se fongi.  -  Ens demanan si davall està l’infern i els dimonis.
*Grup format per na Marta i na Paula: Veim la imatge d’un paisatge de plantes amb terra seca.  – Pensam que ha de ploure molt perque la terra es desfaci. – Ens demanam com les plantes poden viure en aquella terra.
* Avaluació:
Després de veure els que han posat els meus nins i nines trobo que no té molt que veure amb la frase “en la Terra com es fa en el Cel” , no se si m’equivocat jo enfocant el tema de la imatge de la terra com a (terra del camp) com a part de la intel.ligència naturalista. Hauria de haver enfocat la terra com a planeta que si es junta amb el cel té més sentit.























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.